Wednesday, January 2, 2008

Resepi Roti Sardin Bercili



BAHAN-BAHAN

  • 100 gm sardin
  • 4 sudu kuah sos tomato di dalam sardin
  • 7 tangkai cili padi - dihiris
  • 1 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 ulas bawang merah - dicincang
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar minyak
  • Sedikit serbuk lada hitam dan garam
  • 4 keping roti sandwic putih


CARA PENYEDIAANYA

  1. Panaskan minyak goreng sardin sebentar
  2. Angkat dari kuali dan tumis bawang putih cincang hingga wangi
  3. Masukkan cili kisar
  4. Masukkan sardin dan hancurkan dengan senduk
  5. Tuangkan sosnya kacau sebentar
  6. Masukkan pula hirisan bawang besar
  7. Perisakan dengan garam serta percikkan serbuk lada hitam (mengikut citarasa)
  8. Padamkan api dan masukkan cili padi kacau rata dan angkat dari dapur
  9. Potong keliling roti
  10. Isikan inti sardin dan gulung kemas-kemas (Jika suka dipotong menjadi gulungan kecil)