Wednesday, January 2, 2008

Resepi Laksa Asam



BAHAN-BAHAN

  • 1/2 kg ikan kembung, direbus dan diambil isinya lalu dikisar
  • 1 bungkus laksa kering [direndam sehingga lembut lalu direbus sehingga lembut betul & toskan]
  • 8 keping asam gelugur
  • 1 kuntum bunga kantan (belah 4)
  • 3 tangkai daun kesum
  • 10 biji limau kesturi, dibelah dua & buang biji
  • air rebusan ikan
  • Garam secukup rasa
  • 1 batang serai (ketuk pecah-pecah)
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 1 s/b minyak


BAHAN A (DIKISAR HALUS)

  • 5 cm belacan
  • 15 tangkai cili kering
  • 1nci lengkuas
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 s/b belacan


BAHAN (DIHIRIS HALUS)

  • 1 bawang timun
  • 2 biji bawang besar
  • 1/2 biji nanas
  • 2 biji cili merah
  • daun selum


CARA MEMBUAT KUAH

  1. Panaskan sikit minyak dan tumiskan serai & bahan kisar hingga wangi.
  2. Masukkan isi ikan, air rebusan ikan, asam gelugur, jus asam jawa, daun kesum & bunga kantan.
  3. Masak sehingga mendidih. Rasakankan garam secukupnya
  4. Renihkan sehingga pekat.


CARA MENGHIDANG
Masukkan laksa ke dalam mangkuk, tuang kuah laksa ke atasnya dan hiaskan dengan bahan yg dihiris serta limau kesturi.

Nota:
Kalau nak tambah kuah petis [otak udang tu]..cairkan otak udang dengan sikit air panas dan masukkan dalam pinggan hidangan laksa..lagi sedap