Wednesday, January 2, 2008

Resepi Kuih Bingka Ubi



BAHAN-BAHAN

  • 2 kg ubi kayu - dikupas, diparut dan disejat
  • 300 gram gula pasir
  • 1 camca teh garam
  • Sedikit pewarna kuning - jika perlu
  • 2 biji telur, dipukul sebentar
  • 500 ml santan daripada 1 biji kelapa


CARA PENYEDIAANYA

  1. Masukkan ubi kayu parut di dalam mangkuk.
  2. Kemudian masukkan gula pasir bersama garam, pewarna kuning (jika perlu) dan telur.
  3. Kacau hingga sebati. Masukkan santan, kacau hingga ia sebati dan tidak berketul-ketul.
  4. Lenserkan sedikit minyak masak pada loyang bakar dan tuang bancuhan ke dalamnya.
  5. Bakar ia pada suhu 300 darjah Celsius, 30 minit atau hingga permukaannya kekuningan.