BAHAN-BAHAN UNTUK CUCUR (KERAS)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 camt serbuk penaik
- 3/4 camt garam
- 1/2 camt gula
- 155-165 ml air
- 1 labu bawang besar, dicincang halus
- 1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus
- minyak untuk menggoreng
BAHAN SAMPINGAN
- 8-10 keping tauhu, digoreng keemasan
- 450 g taugeh, dicelur 1 minit
- 300 g sengkuang, dihiris
- 2 biji timun, dihiris
- 4 biji kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
- 4 biji telur, direbus & dihiris
BAHAN UNTUK CUCUR (LEMBUT)
- 1 1/3 cawan tepung gandum
- 1/4 camt serbuk penaik
- 1/2 camt serbuk kunyit
- 1 camt gula
- 1/4 camt garam
- 125 ml air
- 1 biji telur, dipukul
BAHAN UNTUK KUAH
- 900 g keledek
- 2.5 liter air
- 1 camb asam jawa
- 75 ml air
- 75 ml minyak
- 4 biji bawang merah, dicincang halus
- 3 biji cili merah, dibuang kulit & dikisar
- 1 1/2 camt serbuk cili
- 1/3 camt garam
- 6 camb gula
- 100 g kacang tanah, digoreng & dikisar halus
- beberapa titik kicap hitam
- beberapa titik cuka
Nota:
Kalau nak buh mee kuning celur kejap mee tu.