Wednesday, January 2, 2008

Resepi Mee Goreng



BAHAN-BAHAN

  • 500 gm mee kuning
  • 100 gm stong
  • 100 gm isi ayam (hiris nipis)
  • 100 gm kobis (dipotong)
  • 250 gm sawi (dipotong)
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 cawan air stok tulang ayam
  • minyak
  • garam


BAHAN UNTUK DITUMBUK

  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah


CARA PENYEDIAANYA

  1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bahan tumbuk & cili mesin hingga garing.
  2. Masukkan isi ayam dan udang. Masukkan air stok dan kacau rata.
  3. Bila mendidih masukkan mee, sos tiram, kicap pekat, sawi & kobis.
  4. Bila nampak dah mendidih lagi kacau rata dan tutup api
  5. Hidangkan.