
BAHAN-BAHAN
- 1 bungkus [500 gm ] bihun [rendam dan celurkan dengan air panas. Toskan]
- 300 udang [rebus dan toskan]
- 2 keping dada ayam [siatkan]
- 1 batang timun [ sagat halus - macam laksa penang]
- 1 cawan togeh
- 3 biji telur [buat dadar dan hiriskan halus]
- 3 biji cili merah [hiriskan]
- 10 biji limau [belah 2 dan buangkana biji]
- 2 pokok daun ketumbar [hiris halus]
BAHAN UNTUK KUAH
- 3 ulas bawang merah]
- 2 uals bawang putih ] mesinkan halus
- 10 tangkai cili kering]
- 2 batang serai [ketuk]
- 1 cm lengkuas [ketuk]
- 3 s/b pes laksa sarawak
- 2 cawan santan pekat
- 5 cawan santan cair
- 1 cawan air rebusan udang
- minyak
- garam
CARA PENYEDIAANYA
- Panaskan minyak & tumiskan bahan mesin halus & serai sehingga wangi dan naik minyak.
- Masukkan pes laksa dan kacau rata.
- Masukkan air rebusan udang dan santan cair juga ayam. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan santan pekat dan didihkan sehingga naik minyak dan pekat.
- Rasakan garam dn tutup api.
- Keluarkan ayam dan siatkan isinya saperti ayam soto.