Wednesday, January 2, 2008

Resepi Laksa Sarawak



BAHAN-BAHAN
  • 1 bungkus [500 gm ] bihun [rendam dan celurkan dengan air panas. Toskan]
  • 300 udang [rebus dan toskan]
  • 2 keping dada ayam [siatkan]
  • 1 batang timun [ sagat halus - macam laksa penang]
  • 1 cawan togeh
  • 3 biji telur [buat dadar dan hiriskan halus]
  • 3 biji cili merah [hiriskan]
  • 10 biji limau [belah 2 dan buangkana biji]
  • 2 pokok daun ketumbar [hiris halus]


BAHAN UNTUK KUAH

  • 3 ulas bawang merah]
  • 2 uals bawang putih ] mesinkan halus
  • 10 tangkai cili kering]
  • 2 batang serai [ketuk]
  • 1 cm lengkuas [ketuk]
  • 3 s/b pes laksa sarawak
  • 2 cawan santan pekat
  • 5 cawan santan cair
  • 1 cawan air rebusan udang
  • minyak
  • garam


CARA PENYEDIAANYA

  1. Panaskan minyak & tumiskan bahan mesin halus & serai sehingga wangi dan naik minyak.
  2. Masukkan pes laksa dan kacau rata.
  3. Masukkan air rebusan udang dan santan cair juga ayam. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan santan pekat dan didihkan sehingga naik minyak dan pekat.
  5. Rasakan garam dn tutup api.
  6. Keluarkan ayam dan siatkan isinya saperti ayam soto.