
BAHAN-BAHAN
- 500 gm kuey tiaw
- 100 gm isi kerang
- 1 ikat daun kucai dipotong 1 inci
- 1 cawan tauge
- 1 tauhu basah [goreng dan potong kecil]
- 2 sudu cili mesin
- 4 ulas bawang putih [ketuk]
- 2 biji telur [pukul sikit]
- 4 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar air
- sedikit minyak garam [jika perlu]
CARA PENYEDIAANYA
- Panas minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau wangi.
- Masukkan cili mesin dan kicap.
- Masukkan kerang, tomato sos dan air. Biarkan kerang masak sbentar.
- Masukkan tahu, telur & kuey tiaw
- Biarkan telur keras separuh masak baru digaulkan rata.
- Masukkan taugeh dan kucai. Kacau serata dan tutup api.
Nota:
pastikan jangan terlalu kering... biarkan agak basah aje