Wednesday, January 2, 2008

Resepi Rojak Jawa (Pecal/Gado-Gado)




BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
  • 2 cm belacan } digoreng
  • 6 ulas bawang merah }digoreng tanpa potong
  • 15 tangkai cili kering } digoreng tanpa potong
  • 600 g kacang tanah } digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar
  • asam jawa secukup rasa dibancuh dgn air panas/air masak
  • gula dan garam secukup rasa

CARA PENYEDIAANYA

Goreng bawang merah, cili kering dan belacan dgn minyak yg sedikit.
Kisar bawang merah dan cili kering hingga hancur dgn menggunakan air asam jawa.
Masukkan ke dalam mangkuk campurkan bahan kisar dgn kacang tanah, belacan, garam dan gula.
Kalau kuah pekat sangat boleh tambahkan sedikit air panas dan kacau.
Kepekatan kuah spt kuah sate.


BAHAN-BAHAN UNTUK SAYURAN
  • 1 biji sengkuang kecil }dicincang nipis
  • 200 g taugeh } dicelur
  • 1 ikat pucuk ubi
  • 1 ikat kacang panjang } dipotong kecil dan dicelur
  • 1 ikat kangkung } dipotong kecil dan dicelur
  • 2 keping tauhu } digoreng dan dipotong2 nipis
  • 1 batang timun } dicincang nipis
  • 1 biji kentang } direbus kemudian dipotong kecil

CARA MENGHIDANG

Susunkan semua sayuran di dalam pinggan besar.
Bila nak makan ambil serba sedikit sayuran tersebut kemudian curahkan dgn kuah kacang gaul sebati.