
BAHAN-BAHAN
- 1 kg mee kuning [celur dan toskan]
- Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
- Bawang goreng
BAHAN UNTUK HIRISAN / POTONG KECIL-KECIL
- Tahu (gorengkan)
- Daun bawang & daun sup
- Cili merah
- Limau kasturi/limau nipis
BAHAN UNTUK KUAH
- 1/2 kg ayam (dipotong kecil)
- 200 gm udang
- 1 paket chicken ball
- 1 paket fish cake (potong nipis)
- 2 s/b cili mesin
- 3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
- 5 cawan santan (1 biji kelapa)
- minyak
- garam
BAHAN UNTUK MESIN
- 2 batang serai
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 5 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
CARA MEMASAK KUAH
- Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
- Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
- Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.