Wednesday, January 2, 2008

Resepi Mee Kari



BAHAN-BAHAN

  • 1 kg mee kuning [celur dan toskan]
  • Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
  • Bawang goreng


BAHAN UNTUK HIRISAN / POTONG KECIL-KECIL

  • Tahu (gorengkan)
  • Daun bawang & daun sup
  • Cili merah
  • Limau kasturi/limau nipis


BAHAN UNTUK KUAH

  • 1/2 kg ayam (dipotong kecil)
  • 200 gm udang
  • 1 paket chicken ball
  • 1 paket fish cake (potong nipis)
  • 2 s/b cili mesin
  • 3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
  • 5 cawan santan (1 biji kelapa)
  • minyak
  • garam


BAHAN UNTUK MESIN

  • 2 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 5 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih


CARA MEMASAK KUAH

  1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
  2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
  3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.