Wednesday, January 2, 2008

Resepi Talam Keladi Berlauk



BAHAN A
  • 2 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 6 cawan santan [1 biji kelapa]
  • 1 sudu kecil garam

BAHAN B
  • 2 cawan ubi keladi [potong dadu, rebus dan toskan]
  • 2 s/b udang kering
  • 4 tangkai cili merah [cincang]
  • 1 pokok daun bawang ]
  • 1 pokok daun sup ] racik
  • 2 sudu besar bawang goreng

BAHAN C (UNTUK HIASAN)
  • cili merah [cincang]
  • bawang goreng
  • daun sup dan daun bawang [racik]

CARA PENYEDIAANYA
  1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 10 x 10 inci.
  2. Campurkan semua bahan A dan tapiskan dalam mangkuk.
  3. Masukkan bahan B dalam mangkuk dan gaulkan rata.
  4. Tuangkan adunan perlahan-lahan dalam loyang yg telah diletakkan dalam kukusan.
  5. Kukuskan adunan selama 30 minit.
  6. Bila dah masak sejukkan beberapa jam.
  7. Potong kueh dan taburkan bahan hiasan.
  8. Hidangkan.