
BAHAN-BAHAN
- 2 bungkus laksa - (direndam dan direbus hingga masak)
- 1 kg ikan kembung/mabong
- 3 batang bunga kantan
- 1 ikat daun kesum
- 5 keping asam keping
- air untuk merebus ikan
- garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR (A)
- 20 tangkai cili kering
- 2 cm belacan
- 6 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
BAHAN-BAHAN UNTUK DIHIRIS
- 1 biji timun
- 1 pokok daun salad
- 2 biji bawang besar
- 10 tangkai cili padi
- 6 biji limau kasturi dibelah 2
CARA PENYEDIAANYA
- Rebus ikan kembung dan masukkan sedikit garam.
- Asingkan isi dan tulangnya. mula2 kisarkan dahulu isinya. kemudian, kisarkan pula tulangnya dan tapis.
- Masukkan bahan2 tadi kedalam periuk bersama dengan cili dan bahan2 yang dikisarkan tadi (A). masukkan air (ikut suka kepekatan, lagi sedap kalau kuah pekat).
- Masukkan pula asam keping, bunga kantan dan daun kesum.
- Masak hingga mendidih, masukkan garam dan rasa.
- Kuah siap dihidangkan bersama-sama laksa dan bahan2 hirisan
No comments:
Post a Comment