Saturday, December 29, 2007

Resepi Laksa Utara



BAHAN-BAHAN

  • 2 bungkus laksa - (direndam dan direbus hingga masak)
  • 1 kg ikan kembung/mabong
  • 3 batang bunga kantan
  • 1 ikat daun kesum
  • 5 keping asam keping
  • air untuk merebus ikan
  • garam secukup rasa


BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR (A)

  • 20 tangkai cili kering
  • 2 cm belacan
  • 6 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih


BAHAN-BAHAN UNTUK DIHIRIS

  • 1 biji timun
  • 1 pokok daun salad
  • 2 biji bawang besar
  • 10 tangkai cili padi
  • 6 biji limau kasturi dibelah 2


CARA PENYEDIAANYA

  1. Rebus ikan kembung dan masukkan sedikit garam.
  2. Asingkan isi dan tulangnya. mula2 kisarkan dahulu isinya. kemudian, kisarkan pula tulangnya dan tapis.
  3. Masukkan bahan2 tadi kedalam periuk bersama dengan cili dan bahan2 yang dikisarkan tadi (A). masukkan air (ikut suka kepekatan, lagi sedap kalau kuah pekat).
  4. Masukkan pula asam keping, bunga kantan dan daun kesum.
  5. Masak hingga mendidih, masukkan garam dan rasa.
  6. Kuah siap dihidangkan bersama-sama laksa dan bahan2 hirisan


No comments: